DVD kínálatunk

Hajtókirályok

Hajtókirályok DVD borítója Ára: 2.500 Ft/db

Díjhajtás

Díjhajtás DVD borítója Ára: 2.500 Ft/db

A filmek megrendelhetőek webáruházunkból!

Hirdetések

Kedvezzen támogatóinak!
Vigye versenyét a tévébe!
Lovas események közvetítése a legújabb technikával!


Vállaljuk a filmek televíziós elhelyezését:
Telesport, Duna TV, Hír TV, Echo TV, Sport1 és Sport2, SportKlub, DigiSport és regionális állomásokon is!
Több kamerás, kevert élőadás akár helyszíni kivetítőkre is!
Teljes körű média hírverés.

Légrádi Film
llegradi@dakar.hu
+36 20 375 1227

Flybusters

AUTOMATA LÉGYIRTÓ RENDSZER ISTÁLLÓBA

Flybusters

További információért
kattintson a képre!

EredményekHatból öt ketegóriában magyar hajtó siker született

 

Május 3.-án vasárnap az akadályhajtással befejeződőtt Fábiánsebestyénben a KINIZSI 2000 Rt nagydíjáért kiírt nemzetközi fogathajtó verseny, hat kategóriából ötben magyar sikernek örülhetett a szépszámú publikum, mindössze az 1-es fogathajtóknál került a nagydíj lengyel hajtó bírtokába.

 

KINIZSI 2000 Rt nagydíj győztesei:

 

 

HORSE TEAM: Dobrovitz József HUN, HORSE PAIR: Zoltan Lázár HUN,

HORSE SINGLE: Bartlomiej Kwiatek  POL,

PONY TEAM: Dobrovitz József JUN HUN, PONY PAIRS: Magyar Koppány HUN,

PONY SINGLE:  Rimacsik  Zsolt HUN

 

 

 

 

Rákóczi Gergő ROM Vecsés után fábiánban is bizonyított

 

Technikás szűk alapidejű pálya alaposan feladta a leckét, erre jó példa az a tény, hogy az egész mezőnyből mindössze négy hajtó tudott alapidőn belül hibátlan pályát hajtani - pón 4-eseknél ifj Dobrovitz József, 2-eseknél a román válogatott Rákóczi Gergő és a 4-es fogathajtóknál a svájci Würgler Daniel, és a kétszeres világbajnok bugaci Juhász László.

 

 

 

Würgler Daniel SUI csak akadályhajtásban lehetett elégedett

 

Az akadályhajtás mindössze a Vb-re készülő 2-es mezőnyében írta át a két versenyszám utáni állást, akadtak vaskos meglepetések bőven. Volt aki jó akadályhajtásának köszönheti végső jó helyezését - igy pld Varga Péter (Tápiószentmárton Kincsem Lovaspark SE) válogatottja, aki végül az összetettben nyerő Lázár Zoltán mögött az előkelő második helyen zárt, ifj Juhász Lászlónak is feledhető az akadályhajtása - de végül igy is dobogó harmadik hely jó nyitánynak számít számára.

 

 

 

2009 év győztese fábiánban LÁZÁR ZOLTÁN

 

 

 

Nemzetközi zsűri és a házigazdák

 

Póni fogathajtók akik szintén Vb-re készülnek - nem sok meglepetést okoztak kapitányuknak Mátyus Zsuzsának - aki ha nem is volt elégedett - de látott biztató jeleket a felkészülés jelenlegi időszakában - Magyar Koppány Kladrúb után itthon is nyerni tudott.

 

 

 

Gáspár Szilvia ezúttal is dobogóra hajtott

 

1-eseknél Gáspár Szilvia jól hajrázott és remek akadályhajtásának köszönhette, hogy a dobogós helyre felléphetett.

 

 

 

Királyi kategória győztese Dobrovitz József

 

4-eseknél a végén is maradt a két versenyszám utáni állás - az élen a svájci skalpját begyűjtve a vecsési csapatvilágbajnok főlényesen nyert a szilvásváradi színekben hajtó Móró Lajos és a cseh Jiri Neswacil előtt.

 

 

akadályhajtás eredményei:


fogathajtohirek.hu/fckfiles/result_akadályhajtás c_1.pdf

 

 

 

Varga Péter - minden jó ha a vége jó...

 

 

összetett végeredmény:

 

 fogathajtohirek.hu/fckfiles/összetett  eredmény - abc_result.pdf

 

 

 

 

 

 

ifj Juhász László számár sem indult rosszul az idény...

 

 

 

 

Válogatott hajtók az élen a vecsési idénynyitón

Kalmár László (Kecskemét Aranyhomok SE) válogatottja nyert, az I. osztályban, míg Nagy Sándor (Vin Bau SE), a kunszállási Somogyi Ferenc 3., lett a második vonal első bajnoki fordulóján Vecsésen A pest megyei Vecsésen rendezték meg a fogathajtók hazai idénynyitó versenyét - kéthéttel az első  hivatalos fábiánsebestyéni Vb válogató előtt. Hat kategóriában 39 fogathajtó remek versenyét láthatta mindaz aki ellátogatott ebben a szép tavaszias időben a vecsési Dobrovitz Lovasparkba.Az "A" kategóriásoknak jó erőfelmérő volt,  mig a 2-es "B" kategória bajnoki pontokért hajtott.

 


 

Kalmár László (Kecskemét Aranyhomok SE) számára jól kezdődőtt a 2009-es szezon

   Visszatérve a vecsési versenyre  - idényeleji formálkat láthattunk - vélelkedtek a kapitányok - Fintha Gábor (2-es-, 4-es-,) és Mátyus Zsuzsa (póni szakág) - mindenesetre van még két hét a fábiánsebestyéni idénynyitóig - lehet finomítani az "A" kategóriásoknak, és a pónifogathajtóknak - akik szintén Vb-re és Vb válogatóra készülnek.

 

 

Fintha Gábor a 2-es-, 4-es hajtók kapitánya optimista

 

 

 

Mátyus Zsuzsa a póni fogathajtók kapitánya


Díjhajtásban meglepetésre csak az elmúlt évi Közép Magyarországi bajnok Varró Csaba (Tápiószentmárton KINCSEM Lovaspark SE) hajtott 50 hp-ton belül a "B" kategóriában, míg az "A"-ban - a 2-eseknél - a román válogatott Rákóczi Gergő

 

 

 

Varró Csaba (Tápiószentmárton Kincsem Lovaspark SE)

 

- 4-eseknél a versenyen kivül induló Dobrovitz József nyerte a nyitószámot. Pónknál Rimarcsik Zsolt (1-es-,) Osztertág Kristóf (2-es-,) és ifj Dobrovitz József vetélytárs nélkül hajtottak. Három - négy fogatra voltak kiváncsiak a szakemberek - hogy új összeállítású fogataikkal hol tartanak - Nagy Sándor - Vin Bau SE színeiben ált rajthoz Vincze Tamás veresegyházi vállalkozó fogatával  - aki "B"-ben indult, és végül drámai versenyben nyert, a szintén "B" kategóriás bajai Gergely Jánoséra - nem is keltett csalódást - Michael Ferundtól érkezett lovaival végül 4., helyre jött be - ha nincs az az egy hiba a maraton 4. akadályban még dobogó is lehetett volna - Móró Lajos a szilvásváradi színekben hajtó válogatott "Bárdos lovakkal" erősített - Nápoly és Remény - reményre ad okot...

 

 

Móró Lajos (Szilvásvárad SE) A látványost maratont "B"-eseknél Behán Gábor nyerte - de ő ezzel elis lőtte azt a bizonyos puskaporát - "A"-soknál a tököli Szécsi Sándor volt a nyerő - akinek önbizalom növelő lehet a jó maratonja - 4-eseknél Dobrovitz versenyen kivül hajtott, igy Móró Lajos nyert - a hevesi testvér pár előtt.

 

 

 

Behán Gábor aki csak a maratonnal lehet elégedett

 A befejező akadályhajtás is a "B"seknek ment jobban - ebben a kategóriában négyen hajtottak - Czeróczky Sándor, Bodor Ferenc, Margitai Sándor és a kunszállási Somogyi László hibátlant és végül ez döntött... mármint  az akadályhajtás - ahol a két nap után élen álló Varró Csaba- még egy verő esetében nyerő - de a 14-es után a 20-as kaput is ütötte, igy "csak" 2., lett Nagy Sándor mögött. Az "A" soknál Kovács Szabolcs Tamás, Plaszkó Gábor és ifj Kalmár László volt a sorrend - utóbbi - két verővel is megőrízte két nap utáni vezető pozícióját.

 

 

Nagy Sándor (Vin Bau SE) színeiben nyert

 

 

Eredmények:  http://nevezes.fogatsport.hu/tree/index.php?datum=200904

 

 

 

Gergely János (Baja) új összeállítású fogatával

 

 

 

Somogyi László (Kunszállás)

 

 

 

Miklós

 

ők a "Juhász testvérek "

 

Péter

 

 

 

 

 

 

 

Dobrovitz József  (Vecsés SE)

ezúttal mindenes volt - házigazda, szervező, rendező, edző, ha ideje engedte bakra is ült a versenyen

 

 

 

 

 

 

Magyar Koppány lett a legeredményesebb magyar hajtó Kladrúbyban

 

Az elmúlt hétvégén itthon is és külföldön is megkezdődőtt a fogathajtók idei szabadtéri versenysorozata. A cseh idénynyitóra magyar hajtó nevezett - póni 2-es - Magyar Koppány (Kisoroszi) - 1-es - Jámbor Vilmos (Kisbér) - 2-es - Galambos Nándor (Fűzesgyarmat), ifj Nagy Tibor (Felsőlajos), Kovács Csaba (Veszprém).

 

Közülük a legeredményesebb magyar hajtó a póni Vb-re készülő Magyar Koppány lett - aki megnyerte a maratont és az összetett versenyt.

 

 

Magyar Koppány (HUN)

 

A 2-eseknél a lengyel Sebastian Bogac nyert, a legeredményesebb magyar Galambos Nándor lett, aki a 6., helyen zárt a 40 fős nemzetközi mezőnyben, ifj Nagy Tibor épphogy befért a 10-be, mig Kovács Csaba elmaradt a várakozástól. Mindenesetre fábiánba lehet javítani a tétversenyen a jövőhét végén.

 

 

 

Sebastan Bogacz (POL)

 

 

4-eseknél cseh győzelem született, hisz Jiri Nesvacil nyert, igaz e kategóriában nem volt a világrangista TOP 10-ből egyetlen induló sem.

 

 

 

 

Jiri Nesvacil (CZE)

 

 

1-eseknél a lengyel Bartolomiej Kwiatek nyert esélyeshez méltóan

 

 

 

Bartolomiej Kwiatek (POL)

 

 

Kladruby nemzetközi fogathajtó verseny eredménye bővebben:

 

fogathajtohirek.hu/fckfiles/Összetett végeredmény result_abc_kladruby_1.pdf

 

 

 

 

 

 

Megkezdődőtt az amerikai fogathajtó idény...

 

Chester Weber

főlényes győzelme az amerikai idénynyitón

 

Az elmúlt héten megkezdődőtt az amerikai szabadtéri versenyidény, mely iránt érthetően nagy volt az érdeklődés, hisz egy év múlva az amerikaiak rendezik a lovasvilágjátékokat, melynek keretében kerül sor a 4-es fogathajtó világbajnokságra.

 

 

Az idény első versenyén 11 kategóriájában 69 fogathajtó állt rajthoz, 4-eseknél meglepő magabiztos győzelemmel vette az első akadályt az elmúlt évi Vb amerikai ezüstérmese - Chester Weber - aki mindhárom számot megnyerve utasította maga mögé a mezőnyt.

 

Díjhajtásban 43.52 hp-tot hajtott, ami mintegy 10 hp-tal marad el elmúlt évi legjobb eredményétől, de Aachenig és a jövő évi Vb-ig van még idő.

 

 

Az idénynyitón nem indult az amerikaiak másik siker embere Tacker Johnson, igy távollétében nem volt meglepő válogatott társának magabiztos győzelme.

 

fogathajtohirek.hu/fckfiles/USA idénynyitó fogathajtó verseny eredményei(3).pdf

 

 

 

 

 

 

Göteborgban zárult a fedettpályás sorozat...

 

Exell Boyd (AUS) a fedettpályás "nyerő, menő"

 

 

FEI World CupTM Driving Final, presented by VOLVO

International Four-in-Hand Driving Competition

One round on time with one drive-off

 

 

 

Göteborgban nyert a megállíthatatlan ausztrál

 

 

fogathajtohirek.hu/fckfiles/exell boydról - amit tud a világ(2).pdf

 

fogathajtohirek.hu/fckfiles/exell_boyd_leporello_kicsi(1).pdf

 

 

 

Sunday, February 22nd 2009                                                          Class:  DR2

 

RESULT

 

Nr

Name Driver

Country

Horses

1st Round

2nd Round

TOTAL

1

Boyd EXELL

 

 

€ 6.500

AUS

230 Bill
232 Eminenz
231 Ajax
233 Lucky

 

112.86

 

113.08

(5)

 

225.94

2

IJsbrand CHARDON

 

 

€ 4.000

NED

248 Casper
247 Argus
252 Thomars
249 Kelvin

 

111.73

 

124.21

(10)

 

235.94

3

Koos DE RONDE

 

 

€ 3.000

NED

254 Charley
255 Gerrit
256 Mario
257 Mister

 

120.05

(5)

 

130.63

(10)

 

250.68

4

Christoph SANDMANN

 

 

€ 2.500

GER

236 Erwood

241 Rockefeller
239 Haut Marnais

235 Attention Please

 

126.34

(5)

 

 

5

Fredrik PERSSON

 

 

€ 2.000

SWE

262 Thunderbird
260 Grand Baltazar
261 LRF Davidoff
259 Artic Horn

 

131.38

(15)

 

 

6

Jozsef DOBROVITZ

 

 

€ 1.500

HUN

242 Illem
243 Inci
245 Fegyenc
246 Magus

 

132.67

(15)

 

 

 

 

 

 

 fogathajtohirek.hu/fckfiles/Vincze Tamas fogata - EXELL BOYD - 2008 évről.pdf

 

 

 

2008-ban

Ijsbrand Chardon (NED) a világ legjobbja

 

 

fogathajtohirek.hu/fckfiles/2008 évi világ ranglista(2).pdf

 

 

 

Ijsbrand Chardon (NED) a világbajnok

 

fogathajtohirek.hu/fckfiles/ Ijsbrand Chardonról (NED) amit tud a világ (1).pdf

 

 

 

 

 

Két magyar a fedett pályás világ kupa sorozaton

 

fogathajtohirek.hu/fckfiles/Fedett pályás VK eredményei(4).pdf 

 

 

 

Dobrovitz József elsőként került a Göteborgi fináléba

 

fogathajtohirek.hu/fckfiles/Dobrovitzról amit tudni kell(2).pdf

 

 

 

Dobrovitz fogat a Beedsi (NED) VB vizes akadályában

 

 

fogathajtohirek.hu/fckfiles/dobrovitz_leporello(1).pdf

 

fogathajtohirek.hu/fckfiles/2009 évi négyesfogat naptár 02.pdf

 

 

 

 

2008 évi minősítések

EGYES FOGATOK

 

Első osztályú sportolók:  
 
Lantos Gábor 478 pont
Szilágyi Zsolt 332 pont
Rondzik Gábor 204 pont
Gáspár Szilvia 204 pont

 

Másod osztályú sportolók:
 
Jámbor Vilmos 188 pont
Fábián László 188 pont
Bajáki Ferenc 120 pont
Szebenszki János 120 pont


Harmad osztályú sportolók:  
Bajnóczi Gábor 96 pont 
Demko Zsolt 60 pont


KETTES FOGATOK

 

Első osztályú sportolók:  
 
Selyben Zsolt 594 pont
Kákonyi Norbert 380 pont
Lázár Vilmos 290 pont
Kalmár László 256 pont
Papp János 254 pont
Farkas László 248 pont
Ling Attila 214 pont
Kovács Csaba 206 pont

 

Másod osztályú sportolók:  
Szécsi Sándor 175 pont 
Galambos Nándor 130 pont
Nagy Tibor 115 pont
Vancsura Ákos 113 pont
Nyúl Zoltán 105 pont
Hódi Károly   96 pont
Osztertág Márk   84 pont
Erdei József   80 pont
Kecskeméti László   75 pont
Szakács Róbert   60 pont

 

Harmad osztályú sportoló:   
 
Plaszkó Gábor     52 pont   


NÉGYES FOGATOK

 

Első osztályú sportolók:     
Dobrovitz József 1894 pont
Lázár Zoltán 1102 pont
Bozsik József   448 pont
Moró Lajos   293 pont
Juhász László   276 pont
Juhász László ifj.   260 pont
Váczi Csaba   228 pont

 

Harmad osztályú sportolók:  
Hódi Károly    96 pont
Hörömpő István    96 pont
Bárdos Attila    84 pont
Kecskeméti László    72 pont

 

 

 

 

Lázár Zoltán VB csapat bronzéremmel és magyar bajnoki címmel zárta a 2008-as évet

 

 

fogathajtohirek.hu/fckfiles/lazar zoltánról amit tud a világ.pdf 

 

 

fogathajtohirek.hu/fckfiles/Lázár TEAM 2009 évi  naptára___.pdf

 

 

 

 

 

Tudósitónk a XIX négyesfogathajtó világbajnokságról jelenti....Egyéniben és csapatban is hollandoké lett az aranyérem, Dobrovitz József a legeredményesebb magyar egyénben negyedik, csapatban - Dobrovitz József, Lázár Zoltán, Juhász László - bronzérmet szerzett

 
 Egy héttel a lengyelországi egyes fogathajtó Vb után szeptember 4-5-6-7.-én került megrendezésre hollandiában Beedsben a négyes fogathajtó világbajnokság  a fogatjhajtó sport iránt érdeklődők közül sokan Jarantowból tették át ideiglenes székhelyüket - többen talán joggal nehezményezték is, hogy ennyire összetolták a két világbajnokságot, no de ezen is túl vagyunk mára.


 Kétség kivül nagy várakozás előzte meg az idei négyes fogathajtó világbajnokságot Aachen után ezek a várakozások csak fokozódtak. Juliusban Aachenben Chardon nyert, Lázár Zoltán és az amerikai Chester Weber előtt, Dobrovitz 12. lett - csapatban holland, magyar, amerikai együttes állhatott dobogóra.
 Akkor és ott Fintha Gábor szövetségi kapitány azt nyilatkozta, hogy ezzel az eredménnyel a VB-n is kiegyezne.A kapitány jóslata, elvárása majdnem összejött, de ne menjünk ennyire az események elé.
 A magyar csapat a tervek szerint augusztus 20-a után a VB helyszintől mindössze 30 km-re töltötte a felkészülés utolsó szakaszát és Fintha Gábor szövetségi kapitány vezetésével hasonló éghajlati és talajviszonyok mellett hangoltak az év legnagyobb versenyére. Bizakodó volt a hangulat, erre jól jött Dobrovitz Riesenbecki sikeres szereplése.


 Valamennyi ló egészségesen érkezett a VB helyszínre és sikerrel vette az első akadályt az állatorvosi kontrollt ez azért lényeges volt - mint ismeretes Dobrovitznak riesenbeckben két lova is fennt akadt a rostán. Az időjárás amikor a csapatok megérkezetek esőmentes volt, igy a gyepes területre minden gond nélkül betudtak állni a nagy kamionok - nem úgy a zárónapot követő hazautazáskor - de akkor sem estek a holland házigazdák kétségbe - ott voltak a nagyteljesítményű vontatók és minden kamiont kivittek a betonra.
 A Vb előtt nagy volt az esély latolgatás - mindenki holland magyar párbajra számított egyéniben is csapatban, hisz az eddig lebonyolitott XVIII világbajnokságon mind a magyar, mind a holland hajtók 10 - 10 aranyéremet szereztek.         Egyéniben a 8 vb aranyéremmel rendelkező holland Ijsbrand Chardont tartotta a közvélemény a legesélyesebbnek hazai pályán, hazai közönség előtt - ami most hogy túl vagyunk a világbajnokságon be is igazolódott.


 Mire a tudósitó a hetényegyházi Zalicay Team jóvoltából 24 órás utazás után megérkezett a VB helyszínre, már a főszereplők a helyszinen voltak, sőt túl voltak a szinpompás megnyitó ünnepségen és az egy napig tartó nagy esőzésen, ami itt hollandiában nem meglepő.


 A VB helyszin egyadta víz és sártenger volt, aki az útról, vagy az ideiglenes vaslemezekkel borított bevezető útról letért az ott is maradt - igazi vendég marasztaló sártenger fogadott bennünket és a VB még elsem kezdödőtt - mi lesz itt -  tanakodtunk, de a VB első versenynapján már tudtuk, hogy a hollandok mindenre felkészültek - fogytak a sátraknál a gumicsizmák, az esőköppenyek, az ernyők és a fedett lelátó zsúfolásig megtelt a dijhajtás mindkét napján.


 Van Isten .- hisz a szombati maraton versenynap esőmentes nap volt. Vasárnap meg már mindenkinek mindegy volt, hogy esik vagy fúj...


 A hollandok akik érthetően legtöbben voltak a Vb-n mint nézők, érdeklődök már rutinosak voltak - csizmában, esőkabáttal, ernyővel felszerelkezve érkeztek - de azért valljuk be őszintén az 1996 os waregeni Vb óta mi sem mozdulunk ki ezen felszerelések nélkül.


 Mintahogy már előzőekben említettem a hollandiai Beeds adott otthont a XIX négyes fogathajtó világbajnokságnak, ahol 20 nemzet 59 fogathajtója várta a rajtot és vetélkedett négy napon át. A tulipánosok ezúttal új helyszínen mobilból építették fel a világbajnokság stadionját és összes kiszolgáló létesítményét - ami első ránézésre is igen impozánsnak tűnt - 4 négyzet km-es területen mindennek adott volt a hely - külön volt a lószállások, kamion parkoló, camping - 4 méretes edző pályákkal, 1 négyzet km állt a vb-re érkező látogatók gépkocsijainak parkoló területének rendelkezésére, 1 négyzet km-en volt felépitve a center pálya - egyik oldalt 10 ezres fedett nézőtérrel, másik oldalon VIP három emeletes trübün résszel - a rövidfalon még egy 5 ezres szabadtéri leleátó - a behajtó kapú mellett a nagykivetitő volt elhelyezve - egy bemelegitő pálya és körülötte 3 igényesen megépített - virággal, gyümölcsökkel, fákkal, diszcserjékkel dekorált - maraton akadály a 4-5-6-os, ezen a területen körben vásárosok, árusok, vendéglátosok utcái voltak elhelyezve - mig a maraton akadályok mellett mögött mobil lelátók, vendéglátó sátrak a maraton napján szombaton voltak üzembe helyezve.


 A center pályával párhuzamosan egy hasonló nagyságú területen volt a többi 5 maraton akadály fel és megépítve egy szabadtéri pálya köré - melyen a VB mind a négy napján párhuzamos programok zajlottak - szarvasmarha bemutató, kiállítás, vásár, bemutatók sora - lovas show, fogatparádé, népies fogatok bemutatója, kutya szépségverseny, solymász bemutató, holland zenekarok - szórakoztatták a nagyérdeműt, aki már megunta a díjhajtás versenyét itt talált kedvére való programot.


 A termény tároló szinekben kiállítások, népi mesterségek mutatkoztak be és vendéglátó egységek egymás hegyén hátán. Amit még a látvány résznél érdemes megemlíteni a maraton akadályait szponzorok épitették fel és meg, mellette mobil lelátók - 2-3 ezer fős - minden akadálynál - közel 1000 fős VIP sátrakban - partner találkozókat szerveztek a szponzor cégek a VB napjain - nemcsak a maraton napján!


 Szóval éltek a felkinált lehetőségekkel - itt még annyit jegyeznék meg, hogy az igényesen megépített 8 maraton akadály között meglepő volt, hogy két vízes akadály volt a 3-mas és a 7-es. Már a bejáráskor is látni lehetett, hogy itt a maraton versenynapján a fizikai állóképesség döntő lesz.
 


Díjhajtás:


Amerikai győzelem Mint már azt megszoktuk a nagy világversenyeken a nyitó versenyszámot két nap bonyolitják le, nem volt ez másképpen ezúttal sem. Mi magyarok Juhász Lászlóért szorítottunk aki a csütörtöki nap 12.-nek  hajtott - előtte Exell Boyd az ausztrálok kiválósága 40.96-tal élre állt, de Juhász után - aki 58.24 hp-tos programot hajtott - jött az amerikai Weber Chester 32.13 hp-os hajtással átvette a vezetést - első versenynap még a mezőny legidősebb hajtójának az angol Bowmann Georg teljsítményére hördült fel a stadion közönsége - hisz a nagy öreg 40.06 hp-tal az amerikai mögé iratkozott fel.


 A pénteki folytatásban Dobrovitz József kezdett - első indulóként 48.00 hp-tos hajtást láthattunk tőle - az év legjobb programja volt részéről - itt lehet megjegyezni - jól időzített - ő elégedett is volt és nem is, hisz a bírók őt 6., 15., 19., 11., és 14., helyre sorolták - ezzel a legjobb magyarként 13., helyen végzett a díjhajtásban. A vb kétségkivül legnagyobb esélyese a holland Chardon 36.22 hp-tos hajtással kezdett és Chester Weber mögöttt második heylről várhatta a szombati maraton hajtás versenyét. Bozsik József  aki 11. világbajnokságán indult  a pénteki mezőny közepén hajtott  54.53 hp-tos hajtása a 23., helyre volt elegendő, mig az őt kettővel követő Lázár Zoltán is elmaradt a várakozástól 48.46-os programjával 14., lett a nyitó számban - őt a nemzetközi birói testület 9., 19., 13., 10., 15., helyre sorolta.


 Csapatban ahogy azt várni lehetett az amerikaiak nyerték a díjhajtást, a hollandok, svájciak és a magyarok előtt - hátrányunk tetemesnek mondható - de ismerve a magyarokat - ha a lovaik birják a maratonhajtásban még minden lehet - arra számoltunk az amerikaiak elszállnak előlünk és a svájciakkal szembeni hárányunk is ledolgozható.
 

 


MaratonhajtásSvéd - magyar párbaj - Dobrovitz nagy napja

  A szombati maraton versenynapján 10.00 órakor Juhász László első induló volt - mint kiderült volt olyan pályaszakasz, ahol még a felvezetőket is megelőzte. Világbajnokunk mindössze a 7. akadályban nyujtott tőle megszokottat itt a vízesben 47.36 mp-es idővel az 5., lett - összességében 15. helyen zárta ezt a napot - összetettben a 33. helyről a 20 helyre lépett elő - nem rossz - de volt már ennél jobb is...


 Telt ház hatalmas közönség több mint 40 ezren voltak kiváncsiak a Vb kétség kivül leglátványosabb versenynapjára, mi lett volna ha za időjárás még kegyesebb, mert az előzetes hirek szerint 70 ezer nézőt vártak - erre, ennyire is felvoltak készülve a holland házigazdák. Remek hajtások, gigászi küzdelem jelemezte a szombati napot és ott és akkor jó volt érezni, hogy magyarok vagyunk - azaz jó volt magyarnak lenni - mindez hajtóink érdeme - akik közül a vecsésiek ötszörös magyar bajnoka - nyolc világbajnokság résztvevője - Dobrovitz József fantasztikus napot fogott ki és az svéd világbajnokkal Tomas Erikssonnal külön nagy versenyt vívott. A svéd maraton győzelmének köszönhette, hogy a 20., helyről összetettben a 6., -ra lépett léphetett előre. A svájci világbajnoknak Werner Ulrichnak is volt már jobb napja - 14., lett és összetettben maradt a 9. helyen.


 A mezőny közepén azután jött Bozsik, a svájci Würgler és a Dobrovitz -  Bozsik az 5., akadály kivételével remekül küzdött és hajtott - de ott 53., volt - és ez végül 23. helyet jelentette számára - összetettben 24. helyről a 19.-re jött fel.


 A svájci Würgler jól kezdett, hisz az 1-esben 2., legjobb időt hajtotta, de a harmadik akadályban alaposan elidőzött és itt a tőle 5 percre induló Dobrovitz már ledolgozta a svájci csapattal szembeni hátrányunkat és alaposan feladta leckét az utánna induló amarikai Weber Chesternek - aki nem is birta a gyürődést - mindössze arra figyelt az amerikai, hogy dobogós helyét megtartsa, mert arra tutira fogadni lehetett, hogy két versenyszám után ha Chardon nem hibázik élre áll - nos igy is lett, de a maratonban mégsem a hollnadok kiválósága játszotta a főszerepet, hanem a magyarok csapatvilágbajnoka Dobrovitz József és a svéd világbajnok Tomas Eriksson. A pálya első felében a magyar hajtó vezetett 4-5 mp-cel a svédek kiválósága előtt, de a svéd ledolgozta a hátrányát a 5-6-7-esben és a 8-asban dőlt el kettüjük külön versenye - végül nyert a svéd, Dobrovitz lett a második - aki ezzel a bravúros maraton hajtásának köszönhetően a 13. helyről feljött összetettben a 3., helyre és csapatban is átredneződőtt a sorrend - a hollandok átvették a vezetést, mi a 4., helyről feljöttünk a 2., helyre, mig a svájciak megőrizték 3., helyüket. A magyarok második csapatembere a hatszoros világbajnok Lázár Zoltán lovainak nem igazán feküdt a két vízes a 2-es akadályban és az 5. akadályban nyújtotta a tőle megszokottat - ezekben 4., ill. 2., lett- végül 8., helyen fejezte be a maraton gigászi csatát és összetettben is feljött a 14., -ről a 8., helyre.


 A maratonhajtásban egyéniben nyert a svéd Eriksson, Dobrovitz József és Ijsbard Chardon előtt, csapatban sévd, magyar, holland volt a sorrend.


 A magyar tábor joggal ünnepelte maraton hősét a vecsésiek kiválóságát Dobrovitz Józsefet és a csapatot, de a java még hátra van, volt... mi lesz itt még a végjátékben? Egy biztos volt - egyéniben is és csapatban is dobogóért hajthattak hajtóink a vasárnapi napon.
 


Akadályhajtás

Idegek csatája a végjátékban - itt azért szerencse is kell(ett) - csapatban érem - egyéniben "Felhőn" múlott az ezüst... Esős reggelre ébredtünk - a 9 órakor sorrakerülő pályabemutató után általános vélekedés az volt a magyar táborban, hogy ennél már nehezebb pályán is hajtottak hajtóink - ha könnyű hát akkor reménykedjünk a hibátlan alapidőn belüli hajtásban - és akkor meglesz a két érmünk. könnyű ezt igy leírni, elgondolni, de nem egyszerű ezt ott és akkor végrehajtani.


 Azt tudtuk, hogy a magyar hajtók mivel a mezőny első felében álltak két versenyszám után, számunkra a "verseny" valójában délután 13 órát követően kezdődik el. A délelőtt csak a hollandok csapatemberét De Ronde Koos-t kellett figylenünk - ő maratonban felborult - és itt sem remekelt 11.63 hp-tos hajtással alaposan feladta a leckét, hogy mi lesz itt még arra gondolni sem mertünk - minden lehetséges... Tény délelőtt nem volt alapidőn belül hibátlan hajtás - de a legjobbak még hátra voltak vannak - nyugtattuk magunkat - bár többen megjegyezték a szük alapidő miatt nem is olyan könnyű a "könnyűnek" látszó pálya - hisz iramot kell menni, mert az időtúllépés rosszul fizet - és ebben a nagy iramban az esős időben a csúszós talajon bárkinek egy verőhiba benne van.

 A magyarok közül délután szünet után 10. indulóként Juhász Lászlóért szoritottunk, de nem tudott Kecskeméti László 2004-es bravúrjához hasonlót produkálni két verőhiba - időtúllépés 8.20 hp 25. helyet jelentette világbajnokun számára az akadályhajtásban - összetettben 21. lett. Közvetlen a bugaci hajtónk mögött Bozsik József következett ő is 4., 14., -es kapuknál hibázott alapidő túllépésért 0.50 hp-tot kapott összesen 6.50 hp-tal 21., összetettben befért a legjobb 20-ba 19. lett 11.világbajnokságán.
 A két nap után 17. helyen álló amerikai Johnsson Tacker 6.28 hp-tot hajtott és már ekkor látni lehetett az amerikaiak csaptban "nem rúgnak labdába" ezen a Vb-n. A németek csapatembere Brauchle Michael verőhiba nélkül - lapidő túllépésért kapott 0.37 hp-tal élre állt és ekkor már a két nap után 5., helyen álló németeket is kellett a csapatversenyben figyelnünk. A svédek elszálltak Persson 9.22, Eriksson 14.94-el jött le a pályáról, Werner Ulrich verőhiba nélkül időtúllépésért kapott 2.13 hp-tal életbe tartotta a svájci csapat érem esélyességét, de Würgler Daniel két verőhibájával megpecsételte sorsukat. A felkinált lehetőséggel először Lázár Zoltán sem tudott élni, hisz 6.15 hpt tal zárta az akadályhajtást verőhiba 8-as kapunál 3 hp + alapidő túllépés 3.15 hp - ez 18., helyet jelentette számára akadályhajtásban és összetettben 7. lett ezen a Vb-n.


 A végjátékban a drámában már csak Exell Boyd, Dobrovitz József, Weber Chester és az élen álló Chardon Ijsbrand volt hátra - igaz előtt a németek legjobbja Sandmann Christopf bemutatta, hogy lehet alapidőn belül ezt a pályát hibátlanul hajtani.


 Mit mondjunk feladta a leckét a már említett négy hajtónak - akik közül az ausztrál Exell Boyd ugyancsak lenullázott - a 15 kapunál ostorhegyese átlépte a labdát - ha Dobrovitz üt az ausztrál már dobogós. Minden szem a magyar hajtót figyelte a 10. kapuig minden rendben volt, de itt a Felhő "lerúgta az ezüstérmet jelentő labdát" - ami az ausztrálnak bejött az itt és most nem jött be m- végül csaaptvilágbajnokunk 3.29 hp-tos hajtással 10. lett a záró számban és összetettben a legjobb magyar hajtóként a negyedik helyen végzett - mert itt és most az amerikai 6.04-hpja elegendő volt ezüstérmes helyének megtartásához, mig az élen álló Chardon lenullázott és egyéni és csapat világbajnokként ünnepelt.


 Egyéniben  az akadályhajtást a hármas összevetést követően  az ausztrál Exell Boyd nyert, a német Sandmann és a holland Chardon előtt, mig csapatban néemtek nyerték a záró felvonást, a hollandok, a svájciak előtt - mig az előbbieknek a második hely is elegendő volt a csapat világbajnoki címhez, addig a svájciak nem lettek dobogósok, mi 4., helyen végeztünk az akadályhajtásban ami a csapatversenyben bronzérmet jelentett számunkra.


 A XIX négyes fogathajtó világbajnokságon egyéniben negyedik világbajnoki aranyérmét vehette át az ünnepélyes eredményhírdetésen a holland Chardon Ijsbrand, ezüstérmes lett az amerikai Weber Chester, bronzérmes az ausztrál Exell Boyd, negyedik a magyarok legeredményesebbje Dobrovitz József, 5., a német Sandmann Chrishtopf, 6., a svájci Würgler Daniel. Csapatban aranyérmes Hollandia, ezüstérmes Németország, bronzérmes Magyarország, negyedik USA, ötödik Németország, hatodik Svédország.


 Két év múlva 2010-ben a jubileumi XX. négyes fogathajtó világbajnokság amerikában kerül megrendezésre a Lovasvilágjátékok keretében.


 Jelenleg a hollandok átvették a vezetést a Vb-k éremtáblázatán  - Hollandia - Magyarország 12 : 10 - (egyéniben 6 : 6., csapatban 6 : 4) - az állás -  már ami az aranyérmek számát illeti.


Vélemények


*Fintha Gábor szövetségi kapitány*:
- apró szakmai hibáktól eltekintve jól szervezett Vb-n lettünk a világ harmadik legjobb csapata és ennek én is és remélem sokan örülünk még. Hajtóim mindent megtettek a sikeres szereplésért, itt és most egy érem a termés - én a Vb előtt két érmet vártam és most igy utólag nagyon sajnálom, hogy Dobrovitz Józsinak nem jött össze az egyéni érem, nagyon sokat dolgozott és ott volt a nagy lehetőség köszöbén a fájó, hogy egy véletlenen múlott az egyéni és csapat ezüstérmünk.


*Dobrovitz József a magyar csapat legjobbja:*
- mindent megtettem és tettünk azért hogy sikeresen szerepeljünk, ha valaki, hát én azután nagyon sajnálom, de nem rajtam múlott, hogy nem jött össze az egyéni érem - összeségében nyolc világbajnokságon vettem részt és ez volt a legsikeresebb világbajnoki szereplésem - köszönet mindazoknak akik biztak bennem és támogattak - külön szeretném családomnak, édesapámnak és szponzoraimnak megköszönni segítségüket - mert nélkülük nem jutottam volna idáig.


*Váczi Ernő egykori szövetségi kapitány:*
- Jó a Vb eredmény. A világ sem gyenge. Nemes ellenféllel vetélkedni dicsősség. Majd lesz jobb. Gratulálok.


*id. Dobrovitz József a Dobrovitz TEAM főnöke:*
csak elismeréssel szólhatok Józsi teljesítményéről, a teremtő most igy akarta, hogy ő negyedik legyen, de amit a maratonhajtásban láttam, láttunk tőle az felejthetettlen. A csapat éremszerzéséért sem kell szégyenkeznünk, egy ilyen mezőnyben dobogóra állni felemelő érzés és elismerésre méltó.


*Mondok József a fogathajtó szakág elnöke, a Magyar Lovas Szövetség elnökségi tagja*
: egyik szemem, szemünk sír a másik meg nevet - sajnálom hogy egyéniben Dobrovitz Józsefnek nem jött össze a dobogó, csapatban elért harmadik helyünk azt jelenti, hogy változatlanul ott vagyunk a világ élvonalában. Csak gratulálni tudok mindazoknak akik segítették és támogatták hajtóinkat a felkészülésben és a Vb-n való sikeres szereplésben. Köszönetet mondok a szurkolóknak, akik itt voltak és szurkoltak a magyar hajtók újabb sikeréért.

 

 

fogathajtohirek.hu/fckfiles2008 évi Beeds 4-es fogathajtó VB egyéni eredményei /A+B+C.pdf


 

fogathajtohirek.hu/fckfiles/2008 évi Beeds 4-es fogathajtó VB csapat eredményei - Team.pdf

 

 


Baranyai Antal
a krónikás

 

 

Üdvözöljük a Fogathajtóhírek.hu honlapján

[BEZÁR]

popup